Zápis č. 5

Zápis z 5. zasedání zastupitelstva obce Butoves,
konaného dne 6. 6. 2023 od 18:00 hodin.

Přítomni:
Dagmar Benešová
Zbyněk Jiránek
Jaromír Kolář
Iveta Nyčová
Bob Šviha
Jitka Švihová
Bohumil Zach

 

Omluveni:

 

Program:

1) Určení ověřovatelů zápisu a zapisovatele
2) Schválení programu
3) Zřízení jednotky sboru dobrovolných hasičů Butoves
4) Žádost o dotaci TJ Butoves
5) Žádost o dotaci SDH Butoves
6) Žádost o dotaci Jednota Nová Paka
7) EKO-KOM a.s. – smlouva o spolupráci
8) Dotace z KHK – náves projektová příprava (schválení smlouva)
9) Veřejná zakázka – Místní energetická koncepce (vyhodnocení)
10) Strategický plán rozvoje obce 2023-2028 (schválení)
11) Rozpočtové opatření č. 3/2023
12) Různé a diskuze

 

Zasedání Zastupitelstva obce Butoves (dále též jako „zastupitelstvo“) bylo zahájeno v 18:00 hodin starostou obce Bobem Švihou (dále jako „předsedající“).
Předsedající schůze konstatoval, že zasedání bylo řádně svoláno tak, aby se v souladu s § 91 odst. 1 zákona č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení), v platném znění. Informace podle § 93 odst. 1 zákona o obcích byla na úřední desce Obecního úřadu Butoves zveřejněna v souladu se zákonem po dobu nejméně 7 dní. Současně byla zveřejněna na „elektronické úřední desce“.

 

Předsedající schůze dále z prezenční listiny přítomných členů zastupitelstva (příloha č. 1) konstatoval, že přítomno je 7 členů zastupitelstva (z celkového počtu 7 členů zastupitelstva), takže zastupitelstvo je usnášeníschopné (§ 92 odst. 3 zákona o obcích).

 

1) Určení ověřovatelů a zapisovatele


Předsedající za ověřovatele zápisu navrhl p. Nyčovou a p. Zacha, za zapisovatelku p. Švihovou.

Před hlasováním byla dána možnost zastupitelům i přítomným občanům sdělit své stanovisko. Žádné stanovisko vzneseno nebylo.

 

Návrh usnesení:
Zastupitelstvo obce Butoves určuje ověřovateli zápisu p. Nyčovou a p. Zacha, zapisovatelku p. Švihovou.

 

Výsledek Hlasování: Pro 7 Proti – Zdrželi se –
Usnesení č. 1/Z5/2023 bylo schváleno.

 

2) Schválení programu:

 

Předsedající seznámil přítomné s návrhem programu v souladu s pozvánkou předanou členům zastupitelstva a s informací zveřejněnou na úřední desce.

Před hlasováním dal předsedající možnost vyjádřit se přítomným občanům.

 

Předsedající dal hlasovat o návrhu programu.

 

Návrh usnesení:
Zastupitelstvo obce Butoves schvaluje program 5. zastupitelstva obce tak, jak byl uveřejněn na úřední desce.

 

Výsledek Hlasování: Pro 7 Proti – Zdrželi se –
Usnesení č. 2/Z5/2023 bylo schváleno.

 

p. Šviha – upozorňuje, že z jednání zastupitelstva se pořizuje zvukový záznam pro potřeby zápisu.

 

Zápis z posledního zasedání zastupitelstva

 

P. Švihová seznámila zastupitelstvo obce se zápisem ze 4. zasedání zastupitelstva obce a přečetla všechna usnesení. K zápisu nebyly podány žádné připomínky.

 

p. Jiránek – oznámil, že nemá připomínky k zápisu, ale chce se vyjádřit k bodu číslo 4 minulého zápisu, kdy se probírala inventarizace. V zápise je napsáno, „inventarizační komise pracovala bez odměny, čímž ušetřila peníze oproti letům minulým“. Když se vezmou náklady na inventury, tak je to pravda, proto to také nerozporuje. Na zastupitelstvu se k tomu nevyjadřoval, protože mu to přišlo malicherné. Když sledoval komunikaci mezi Bohumilem a p. Švihovou, tak zjistil, že se ho to týká. Protože tady někteří zastupitelé v minulém období nebyli, tak to chce uvést na pravou míru. V minulém volebním období se vyplácely odměny za inventury. P. Zach za ty čtyři roky dostal odměnu 10 250 Kč a p. Jiránková (manželka p. Jiránka) 14 350 Kč. Ani jeden z těch dvou nebyl členem zastupitelstva. On se v minulém volebním období jako předseda finančního výboru vzdal odměny a odměnu nepobíral. Tím obec ušetřila 96 341 Kč, bylo to na úkor toho, že minulé období začalo navyšováním odměn zastupitelům za výkon funkcí. Jemu to navyšování přišlo neúměrné, tak to chtěl tímto gestem kompenzovat. Když se to tedy odečte, tak to vypadá, že náklady na fungování finančního výboru byly o 71 741 Kč nižší, než to bude v tomto volebním období. Z tohoto úhlu pohledu k žádné úspoře nedošlo. To je z pohledu finančního výboru. Připravil tabulku, aby to bylo vidět.

 

p. Jiránek rozdal tabulky. V tabulce je vidět, jak fungovalo zastupitelstvo v přechozích letech od roku 2014, aby nebylo pochyb a nedohadovali jsme se, že si něco vymyslel. Údaje bral ze závěrečných účtů obce a za rok 2023 použil rozpočet. V roce 2018 došlo k mírnému nárůstu. Protože k výměně zastupitelstva došlo ke konci roku, vše se projevilo v letech 2019-2022. Snažil se kolegy přesvědčit, že nárůst je neúměrný, protože zastupitelstvo nic nepředvedlo a nemělo nic, co by přidávalo nějakou přidanou hodnotu. Bylo mu vysvětleno, jak je ta práce náročná a odpovědná a při hlasování byl jediný proti. Ostatní zastupitelé nárůst v průměru o 270 000 Kč/rok odsouhlasili. Další předěl je v roce 2022, to už tady současní zastupitelé byli. Bavili jsme se o tom detailně. Čtyři zastupitelé hlasovali pro zvýšení výdajů, tři zastupitelé byli proti. Došlo zase k nárůstu skoro o 380 000 Kč. Když se porovná rok 2023 s lety před rokem 2018, tak nárůst je o více jak 600 000 Kč. P. Jiránek uvedl ještě řádek investic, protože investice potřebují vyšší nároky na práci. V roce 2014 byla dokončena kanalizace a potom se objem investic pohybuje kolem 1-2 milionů Kč. Je tam výkyv v roce 2020, kdy se stavělo parkoviště a to byly 4 miliony. Z tohoto pohledu mu lpění na tom, že v zápise bude uvedena věta, že došlo k úspoře, jak před chvíli tady prezentoval, jak ta úspora vznikla a jestli to úspora vůbec je, když se to vezme z pohledu celého finančního výboru, tak mu to opravdu přijde pokrytecké. On efekt oproti letům 2018 nevidí, ten chod je, nechce říct stejný, všechno se mění. Ale z pohledu zastupitelstva nepřichází nic, co by zlepšilo život v obci takovým způsobem, že by to opodstatnilo tento nárůst. Uvědomil si, že podstatná část šla do jednoho čísla popisného. Zápisem se upozorňuje na nějaké nicotnosti, ale na druhou stranu tady vyhazujeme peníze z okna. Finanční výbor, který v minulosti v obci pracoval, ušetřil obci 70 000 Kč, které dal obci do vínku.

 

p. Švihová – řekla, že tato jedna věta v zápisu, která p. Jiránka tak pobouřila, tady byla opravdu vyslovena, proto ji do zápisu zapsala. Víc to rozebírat nechtěla. Poté se však ozval Bohumil s tím, že tam tu větu nechce. Což se jí dotklo. Proč by tam neměla být, když ji vyslovila.
Nezbývá ji než smeknout a ocenit p. Jiránka, kolik práce si dal s grafem, počítáním a vysvětlením toho, co zde chtěl nastínit. Oceňuje jeho úsilí.

p. Jiránek – nerozporoval to, že ta věta v zápise neměla být. Ta věta tady zazněla, s tím nemá problém.

p. Švihová - zopakovala, že s touto jednou větou měl problém Bohumil. Její odpovědi p. Jiránek četl v emailové komunikaci, a to je vše.

p. Jiránek – podotkl, že při čtení té komunikace si uvědomil, že ta věta byla vytržena z kontextu a bylo by dobře, aby i ostatní zastupitelé věděli, jak to tady chodilo před tím.

p. Zach – řekl, že se vyjádřil v emailu.

p. Nyčová – také poděkovala.

p. Šviha – řekl, že p. Jiránek se dobrovolně vzdal odměny zastupitele i předsedy finančního výboru. Několikrát se ho ptal, zda to tak opravdu chce.

p. Jiránek – netvrdil, že mu odměnu někdo bral, vzdal se jí, protože mu bylo proti chuti, že zastupitelstvo schválilo nárůst odměn oproti předchozím obdobím.

 

3) Zřízení jednotky sboru dobrovolných hasičů Butoves

 

Předsedající seznámil přítomné s povinností obce mít zřízenou Jednotku sboru dobrovolných hasičů podle zákona o požární ochraně. Protože jsme dosud jednotku zřízenou neměli, navrhuje zřídit Jednotku sboru dobrovolných hasičů. Jednotka plní prioritně úkoly na úseku požární ochrany a ochrany obyvatelstva. Sbor dobrovolných hasičů je spolek, který jezdí na soutěže. Jsou to dvě různé organizace. Nicméně jednotka se skládá z členů SDH Butoves, velitelem byl jmenován Jaromír Kolář.

 

p. Jiránek – se zeptal, co dělá jednotka.

p. Šviha - odpověděl, že v případě požáru je kontaktován velitel jednotky, zajišťuje zřízení čerpacího místa, má místní znalost, hlídají požářiště do dalšího dne.

p. Kolář – doplnil, jednotka má na starosti doplňování vody.

p. Jiránek – se zeptal, zda to jsou dvě organizace Jednotka a SDH.

p. Kolář – mu odpověděl, že SDH se zabývá požárním sportem, kulturním děním v obci (např. čarodějnice, brigádami aj.) a má vlastní účetnictví. Jednotka zodpovídá za požární bezpečnost v obci, i když je ze stejných lidí, funguje pod obcí a její činnost financuje obec.

 

Návrh usnesení:
Zastupitelstvo obce Butoves zřizuje Jednotku sboru dobrovolných hasičů obce Butoves na základě zřizovací listiny.

 

Výsledek Hlasování: Pro 7 Proti - Zdrželi se -
Usnesení č. 3/Z5/2023 bylo schváleno.

 

4) Žádost o dotaci TJ Butoves

 

Předsedající seznámil přítomné s obsahem žádosti o dotaci TJ Butoves. Žádost je na akce Butovský kros, Putování po okolí, Výlet s bowlingem a podporu oddílu stolního tenisu ve výši 50 000,- Kč. Oddíl stolního tenisu v kategorii juniorů obhájil vítězství v okresní soutěži, tentokrát bez jediné porážky, takže nás velmi dobře reprezentují.

 

Před hlasováním byla dána možnost zastupitelům i přítomným občanům sdělit své stanovisko. Žádné stanovisko sděleno nebylo.

 

Návrh usnesení:
Zastupitelstvo obce Butoves schvaluje přidělení dotace ve výši 50 000,- Kč pro TJ Butoves z. s. IČO: 64816338, Butoves čp. 47.

 

Výsledek Hlasování: Pro 7 Proti - Zdrželi se -
Usnesení č. 5/Z5/2023 bylo schváleno.

 

Návrh usnesení:
Zastupitelstvo obce Butoves schvaluje smlouvu o poskytnutí dotace 50 000,- Kč s TJ Butoves z. s. IČO: 64816338, Butoves čp. 47 a pověřuje starostu Boba Švihu jejím podepsáním.

 

Výsledek hlasování: Pro 7 Proti - Zdrželi se -
Usnesení č. 6/Z5/2023 bylo schváleno.

 

5) Žádost o dotaci SDH Butoves

 

Předsedající seznámil přítomné s obsahem žádosti o dotaci SDH Butoves. Žádost je na vybavení družstva sportovními kalhotami ve výši 6 339,- Kč.

P. Zach upozornil na podjatost 4 členů zastupitelstva, protože jsou členy SDH Butoves.

Před hlasováním byla dána možnost zastupitelům i přítomným občanům sdělit své stanovisko. Žádné stanovisko sděleno nebylo.

 

Návrh usnesení:
Zastupitelstvo obce Butoves schvaluje přidělení dotace ve výši 6 339,- Kč pro Sbor dobrovolných hasičů Butoves z. s. IČO: 648 14 157, Butoves čp. 47.

 

Výsledek Hlasování: Pro 7 Proti - Zdrželi se -
Usnesení č. 7/Z5/2023 bylo schváleno.

 

Návrh usnesení:
Zastupitelstvo obce Butoves schvaluje smlouvu o poskytnutí dotace 6 339,- Kč se Sborem dobrovolných hasičů Butoves z. s. IČO: 64814157, Butoves čp. 47 a pověřuje starostu Boba Švihu jejím podepsáním.

 

Výsledek hlasování: Pro 7 Proti - Zdrželi se -
Usnesení č. 8/Z5/2023 bylo schváleno.

 

6) Žádost o dotaci Jednota Nová Paka

 

Předsedající seznámil přítomné s obsahem žádosti o dotaci Jednota, spotřební družstvo Nová Paka. Žádost je na provoz prodejny. Tyto peníze může použít zejména na mzdové náklady a platbu energií. Obec má zájem o udržení prodejny. Žádost je na 50 000 Kč.

 

Před hlasováním byla dána možnost zastupitelům i přítomným občanům sdělit své stanovisko.

 

p. Jiránek – se zeptal, zda probíhá nějaký kontakt mezi obcí a Jednotou Nová Paka.
p. Šviha – odpověděl, kontakt probíhá několikrát ročně. Například při kontrole BOZP se zjistilo, že na rampě by mělo být zábradlí, které obec následně pořídila. P. Hyršalová si stěžovala, že v letošním roce je méně zákazníků, protože je nově otevřena (7 dní v týdnu) prodejna v Kovači. Proto hledáme, jak rozšířit služby. Například zřízením boxu Zásilkovny. Odpověděli, že děkují za zájem, ale zatím zřizují boxy ve větších obcích. Mluvil jsem proto s ředitelem Jednoty, zda by požádal o zřízení výdejního místa Zásilkovny přímo v obchodě. To by přivedlo nové zákazníky.

p. Kolář – navrhl, oslovit společnost Wedo.

p. Šviha - doplnil, že do prodejny byla nedávno pořízena pec na rozpékání pečiva, aby v případě, že pečivo dojde, byla alternativa na prodej rozpékaného. Jednota dále poskytuje drobnosti pro děti na akce konané v Butovsi.

 

Návrh usnesení:
Zastupitelstvo obce Butoves schvaluje poskytnutí dotace ve výši 50 000,- Kč Jednotě, spotřební družstvo Nová Paka IČO: 00032140, Kotíkova 1817, Nová Paka.

 

Výsledek Hlasování: Pro 7 Proti - Zdrželi se -
Usnesení č. 9/Z5/2023 bylo schváleno.

 

Návrh usnesení:
Zastupitelstvo obce Butoves schvaluje smlouvu o poskytnutí dotace 50 000,- Kč s Jednotou, spotřební družstvo Nová Paka IČO: 00032140, Kotíkova 1817, Nová Paka a pověřuje starostu Boba Švihu jejím podepsáním.

 

Výsledek hlasování: Pro 7 Proti - Zdrželi se -
Usnesení č. 10/Z5/2023 bylo schváleno.

 

7) EKO-KOM a.s. – smlouva o spolupráci

 

Předsedající seznámil přítomné s obsahem smlouvy o spolupráci s firmou EKO-KOM a.s., která zajišťuje zpětný odběr odpadů. Protože se změnila legislativa, poslali nám návrh nové smlouvy, která je stejná pro všechny obce.

 

Před hlasováním byla dána možnost zastupitelům i přítomným občanům sdělit své stanovisko. Žádné stanovisko sděleno nebylo.


Návrh usnesení:
Zastupitelstvo obce Butoves schvaluje smlouvu o spolupráci s firmou EKO-KOM, a.s., IČO: 251 34 701 a pověřuje starostu Boba Švihu jejím podepsáním.

 

Výsledek Hlasování: Pro 7 Proti - Zdrželi se -
Usnesení č. 11/Z5/2023 bylo schváleno.

 

Součástí smlouvy s EKO-KOMem je zmocnění pro firmu Severočeské komunální služby s.r.o., aby za obec Butoves vykazovala množství zpracovaného odpadu.

Před hlasováním byla dána možnost zastupitelům i přítomným občanům sdělit své stanovisko. Žádné stanovisko sděleno nebylo.

 

Návrh usnesení:
Zastupitelstvo obce Butoves schvaluje zmocnění pro firmu Severočeské komunální služby s.r.o., IČO: 62738542 a pověřuje starostu Boba Švihu jeho podepsáním.

 

Výsledek Hlasování: Pro 7 Proti - Zdrželi se -
Usnesení č. 12/Z5/2023 bylo schváleno.

 

8) Dotace z KHK – náves projektová příprava

 

Předsedající seznámil přítomné s tím, že obec získala dotaci z Královéhradeckého kraje na projektovou přípravu rekonstrukce návsi ve výši 111 200,- Kč z programu Regionálního rozvoje. Je potřeba schválit smlouvu o dotaci.

 

Před hlasováním byla dána možnost zastupitelům i přítomným občanům sdělit své stanovisko. Žádné stanovisko sděleno nebylo.

 

Návrh usnesení:
Zastupitelstvo obce schvaluje přijetí dotace z dotačního fondu Královéhradeckého kraje ve výši 111 200,- Kč a smlouvu o poskytnutí dotace č. 23RRD14-0010 s Královéhradeckým

krajem IČO: 70889546 a pověřuje starostu Boba Švihu podepsáním.

 

Výsledek Hlasování: Pro 7 Proti - Zdrželi se -
Usnesení č. 13/Z5/2023 bylo schváleno.

 

9) Veřejná zakázka – Místní energetická koncepce (vyhodnocení)

 

Předsedající informoval o tom, zda okolní obce mají energetickou koncepci, nebo nějakým způsobem řeší tuto problematiku. Kromě Lužan a Hořic není obec, která by řešila komunitní energetiku.

Předsedající seznámil přítomné se získáním dotace z programu EFEKT Ministerstava průmyslu a obchodu ve výši 360 000 Kč na tvorbu Místní energetické koncepce (MEK) obce Butoves. Dotace je 90% a bude vyplacena předem. Podmínkou pro uzavření smlouvy je dodání výsledku poptávkového řízení na vytvoření MEK. Poptali jsme 8 firmem a dostaly jsme 3 nabídky. Otevírání obálek bylo 2. června 2023. Navrhuji schválit pořadí firem a uzavřít smlouvu s vítěznou firmou.
Ověřoval jsem reference firmy Moore Advisory. Město Černovice bylo velmi spokojeno, Vysoké Mýto také velmi spokojeno. Byla s nimi výborná spolupráce.

 

Před hlasováním byla dána možnost zastupitelům i přítomným občanům sdělit své stanovisko.

 

p. Jiránek – informoval, že starosta dostal úkol připravit projekt komunitní energetiky a připravit výběrové řízení na energetického manažera. Myslí si, že je to trochu něco jiného než energetická koncepce. Starosta uváděl, že energetický manažer pro malou obec nemá smysl. Zajímá ho, proč nemáme mít vypracovaný projekt komunitní energetiky, případně zda projekt komunitní energetiky bude vypracován v rámci místní energetické koncepce.

p. Šviha – odpověděl, že energetická koncepce je dokument, který řeší, jak obec ušetří náklady na energii. Dále jak podnikatelé a občané v obci mohou ušetřit náklady na energii. Je to dokument, který slouží jako podklad k vytvoření komunitní energetiky.

P. Jiránek – se ptá, zda součástí zadání bude vytvoření návrhu pro založení komunity výrobců a nevýrobců energie, kteří budou v rámci komunity vyrábět, spotřebovávat a přerozdělovat energii.
p. Šviha – odpověděl, koncepce nebude zakládat energetickou komunitu, ale bude řešit, jaké jsou možnosti vyrábět v naší obci energii, jak jí šetřit. Výsledkem bude návrh konkrétních opatření na několik let, jak postupovat, aby se dosáhlo energetické soběstačnosti.

p. Jiránek – se ptá, zda se řeší pouze nemovitosti obce.

p. Šviha - odpovídá, že koncepce řeší celý katastr obce, její občany a firmy. Jeden starosta mi řekl, že tu koncepci používá i k tomu, když za ním přijde občan, který by si chtěl pořídit fotovoltaickou elektrárnu. Aby mu mohl říci, kolik zhruba může vyrobit energie.

p. Kolář – se zeptal, zda budou řešit každou střechu zvlášť.

p. Šviha – odpověděl, že ne, ale pro naši oblast vypočítají průměrnou dobu svitu během roku,

p. Jiránek – řekl, že o tomto komunitní energetika není. Jde o to, že lidé, kteří jsou součástí komunity, přijímají energii v rámci komunity, která má smlouvu s nějakým distributorem a ti členové, kteří vyrábějí, dodávají energii do komunity, v rámci které se řeší výroba, nákup a prodej energií. To, co se tady říká, je vytvoření projektu pro jednotlivé domy, to není smysl. Ideálně bychom nemuseli mít žádné baterie a připravují se na to zákony a ta energie co se vyrobí v rámci družstva, tak je přerozdělena. Když chybí, tak se nakupuje a když přebývá, tak se prodává. Komunita se skládá z fyzických osob a právnických osob. Je tady velký potenciál pro výrobu energie bytovka.

p. Šviha – informuje, že nákup elektřiny je vždy dražší než její prodej. Výrobce na tom vydělá tím, že prodá dráž a spotřebitel ušetří, protože koupí levněji.

p. Jiránek – říká, že koncepce je něco jiného a komunitní energetiku jsme opustili.

p. Kolář – říká, že záleží na tom, co energetická koncepce vlastně obsahuje. Máme na to dotaci 90%, ale aby ten výsledek byl to, co potřebujeme.

p. Šviha – si myslí, že právě koncepce řeší celu obec, jak vytvořit úspory a směřovat ke komunitní energetice.

p. Jiránek – sdělil, že úkol, který měl starosta zadaný nesplnil, protože toto je něco jiného.

 

Návrh usnesení:
Zastupitelstvo obce Butoves schvaluje pořadí firem poptávkového řízení Místní energetická koncepce obce Butoves: 1. Moore Advisory CZ s.r.o., IČO 09692142, 194 400 Kč, 2. PKV Build s.r.o., IČO 28149785, 275 000 Kč, 3. Artendr s.r.o., IČO 24190853, 350 000 Kč všechny ceny jsou bez DPH.

 

Výsledek Hlasování: Pro 7 Proti - Zdrželi se -
Usnesení č. 14/Z5/2023 bylo schváleno.

 

Návrh usnesení:
Zastupitelstvo obce Butoves schvaluje smlouvu o dílo s vítězným uchazečem Moore Advisory CZ s.r.o., IČO: 09692142 a pověřuje starostu Boba Švihu jejím podepsáním.

 

Výsledek Hlasování: Pro 7 Proti - Zdrželi se -
Usnesení č. 15/Z5/2023 bylo schváleno.

 

10) Rozpočtové opatření č. 3/2023

 

Předsedající seznámil přítomné s obsahem vyrovnáním rozpočtového opatření č. 3/2023 s příjmy a výdaji ve výši 368 602 Kč. Na straně příjmů obsahuje zejména příjem z dotace na místní energetickou koncepci, dotaci na projektovou přípravu rekonstrukce návsi a úroky na spořicím účtu. Ve výdajích je navýšení na dešťovou kanalizaci, aby mohl být dokončen pasport, dále dotace pro SDH Butoves a výdaje na energetickou koncepci, náves a pergolu u bytovky.

 

Před hlasováním byla dána možnost zastupitelům i přítomným občanům sdělit své stanovisko. Žádné stanovisko sděleno nebylo.

 

Návrh usnesení:
Zastupitelstvo obce Butoves schvaluje rozpočtové opatření č. 3/2023.

 

Výsledek Hlasování: Pro 7 Proti - Zdrželi se -
Usnesení č. 16/Z5/2023 bylo schváleno.

 

11) Strategický plán rozvoje obce 2023-2028 (schválení)

 

Předsedající seznámil přítomné se Strategickým plánem rozvoje obce Butoves na roky 2023–2028. Původní strategický plán, který byl platný do roku 2021, byl upraven na základě toho, co již bylo hotové a našeho volebního programu tak, aby obsahoval všechny předpokládané budoucí investiční akce a byly v něm aktualizovány statistické údaje. Tato aktualizovaná verze byla zaslána spolkům působícím v obci a opět zastupitelům, nikdo k němu nevznesl žádné připomínky či doplnění.

 

Před hlasováním byla dána možnost zastupitelům i přítomným občanům sdělit své stanovisko. Žádné stanovisko sděleno nebylo.

 

Návrh usnesení:
Zastupitelstvo obce Butoves schvaluje Strategický plán obce Butoves na roky 2023-2028.

 

Výsledek Hlasování: Pro 7 Proti - Zdrželi se -
Usnesení č. 17/Z5/2023 bylo schváleno.

 

12) Různé a diskuze

 

Předsedající seznámil přítomné s potřebou formálně schválit sídlo SDH Butoves, protože ho spolek má v budově obecního úřadu a nebylo to doposud schváleno.

 

Před hlasováním byla dána možnost zastupitelům i přítomným občanům sdělit své stanovisko.

 

p. Zach - řekl, že je to na nás a není to nikde vyžadováno. Koukal jsem na stanovy, některé SDH si dělají svoje. My jsme pobočný spolek, stanovy zakládající organizace jsou platné i pro nás. Ale jak je to se sídlem to neví.

p. Šviha - sdělil, že podle jeho názoru, když nějaká organizace má sídlo v budově obecního úřadu, tak by obec s tím měla souhlasit a schválit to.

 

Návrh usnesení:
Zastupitelstvo obce Butoves schvaluje umístění sídla SH ČMS - Sbor dobrovolných hasičů Butoves, p. s., IČ: 64814157 v nemovitosti na adrese Butoves 47, 506 01 Butoves.

 

Výsledek hlasování: Pro 7 Proti - Zdrželi se -
Usnesení č. 18/Z5/2023 bylo schváleno.


Předsedající seznámil přítomné s návrhem darovací smlouvy s Hospicem Duha z Hořic. Dar je ve výši 5 000 Kč. Jako v letech minulých.

 

Před hlasováním byla dána možnost zastupitelům i přítomným občanům sdělit své stanovisko. Žádné stanovisko sděleno nebylo.

 

Návrh usnesení:
Zastupitelstvo obce Butoves schvaluje finanční dar ve výši 5 000 Kč pro Domácí hospic Duha, o.p.s., IČO: 26561433 a pověřuje starostu Boba Švihu uzavřením darovací smlouvy.

 

Výsledek hlasování: Pro 7 Proti - Zdrželi se -
Usnesení č. 19/Z5/2023 bylo schváleno.

 

Předsedající seznámil přítomné s žádostí Rodinného centra Kapička, z.s., které navštěvují i rodiny z Butovsi. Rodinné centrum navštěvují rodiny s dětmi převážně předškolního věku a nastávající maminky. Navrhuji schválit dar ve výši 1 000 Kč.

 

Před hlasováním byla dána možnost zastupitelům i přítomným občanům sdělit své stanovisko.

 

p. Kolář – informoval, že má s tímto spolkem zkušenost a jejich služby využíval. Kapička funguje velmi dobře.

 

Návrh usnesení:
Zastupitelstvo obce Butoves schvaluje finanční dar ve výši 1 000 Kč pro Rodinné centrum Kapička, z. s., IČO: 26534401 a pověřuje starostu Boba Švihu poskytnutím daru.

 

Výsledek hlasování: Pro 7 Proti - Zdrželi se -
Usnesení č. 20/Z5/2023 bylo schváleno.

 

Pan Zach navrhuje začít s přípravou a změnami ohledně odpadového hospodářství v obci Butoves, jedná se především o zřízení malého sběrného dvora, rozšíření a úpravu sběrných míst na tříděný odpad a možnost REUSE služby. Vše je jako služba pro občany, ne každému se chce a má možnost nebezpečný odpad někam odložit. Klidně bych pak zrušil i svoz nebezpečných složek od Marius Pedersen, protože 2x ročně se tu zastaví na 10 minut a ne každý to stihne. Jednal jsem o těchto věcech se starostou a dohodli jsme se, že záležitosti ohledně založení sběrného dvoru a REUSE centra ještě prověří a projednali bychom to na dalším zastupitelstvu.

 

P. Zach navrhl zřídit nové místo na kontejnery pro tříděný odpad (papír a plast) u čp. 51 na pozemku Lužanské zemědělské a.s. Zde bude nutno odkoupit část pozemku od Lužanské zemědělské, aby se tam malá zpevněná plocha dala dát. Dále bych upravil a případně rozšířil možnosti u bytovky, kde se kontejnery již nevejdou a vypadá to tam nehezky. Další místa na sběr tříděného odpadu jsou na uvážení, možná v uličce u nádrže, bylo by dobré mít někde u křižovatky na Milíčeves, ale s ohledem na provoz to není úplně vhodné, nehledě na to, že by mohly projíždějící řidiči zanechávat různý odpad u kontejnerů.

 

Před hlasováním byla dána možnost zastupitelům i přítomným občanům sdělit své stanovisko.

 

p. Kolář – upozornil na vedení plynu v této lokalitě.

 

Proběhla diskuze o umístění nového sběrného místa u čp. 51.

 

Návrh usnesení:
Zastupitelstvo obce Butoves schvaluje zřízení sběrného místa na tříděný odpad u čp. 51 a pověřuje starostu přípravou.

 

Výsledek hlasování: Pro 7 Proti - Zdrželi se -
Usnesení č. 21/Z5/2023 bylo schváleno.

 

Pan Zach navrhuje rozšíření úředních hodin obce, které avizoval pan starosta ve svém přehledu práce. Když už je na úřadě a vykonává administrativní činnost, protože podle mě je místem výkonu práce obecní úřad. Dal bych úřední hodiny 2x týdně a nechal 1x14 dní neděli.

p. Šviha – uvedl, že když je na obecním úřadě, tak má otevřené dveře, občas se tu někdo zastaví. Ale primárně na úřední hodiny v úterý i v neděli moc občanů nechodí. Občas přijde p. Jiránek kvůli klubu seniorů. Občas se přijde někdo přihlásit k pobytu. Když mi někdo zavolá, že něco potřebuje, tak to s ním řeším ihned.

p. Zach – zopakoval, že bylo myšleno, když starosta v obci je, tak by se mohli rozšířit úřední hodiny o další hodiny.

p. Šviha – uvedl, že ani ze zastupitelů nikdo na úřední hodiny nechodí, protože nic nepotřebují. Teď by měl být úřad více vytížen, protože se platilo stočné, ale i tak nikdo skoro nechodí. V hotovosti platili letos asi tři občané.

p. Zach – stáhl svůj návrh.

p. Jiránek – zmínil, že je to o službách, které úřad nabízí občanům. Máme placeného starostu, který by se měl starat, aby se občané měli dobře, aby se jim dobře žilo.

p. Švihová – se zeptala, jaké služby by tedy úřad měl nabízet.

p. Jiránek – odpověděl, že nebude vymýšlet služby pro starostu, aby občané měli zájem navštívit obecní úřad.

 

Pan Zach navrhuje předělání internetových stránek do nové podoby, která by byla světlejší, doplněná o nové fotky, máme v obci několik spoluobčanů, kteří se věnují fotografování a mohou připravit sérii fotek naší obce, aby bylo vidět, jak máme hezkou vesnici. Například paní Vysučková dělá velmi hezké fotky a určitě by se ráda podílela a určitě by to nestálo moc peněz. Bylo by dobré využít nějaké šablony podobné jiným obcím v okolí, pan starosta nás informoval, že je schopen tuto práci udělat a ušetřit obci náklady za profesionální firmu jako je Galileo apod.

 

Před hlasováním byla dána možnost zastupitelům i přítomným občanům sdělit své stanovisko. Žádné stanovisko sděleno nebylo.

 

p. Kolář – uvedl, že s nápadem na změnu vzhledu souhlasí a navrhl vytvořit kategorie pro organizace v obci, kde by se mohli prezentovat, aby tam nebyli jen články, ale samostatné webové stránky organizací, které by se o ně starali.

p. Zach – uvedl, že pdf soubory nejdou v mobilu otevřít.

p. Šviha - uvedl, že z diskuze vyplynula potřeba změnit vzhled webu obce. Necítí se být grafikem, ale pokud mu někdo poskytne grafický návrh, tak je schopen web upravit. Přístup do jednotlivých kategorií na editaci lze zřídit již nyní. Měl ho například Bohumil, když byl starostou, ale nikdy tam nic nepřidal.

p. Kolář – řekl, že nemyslí, aby tam každý něco editoval, ale líbilo by se mu to více propojit se spolky, protože posílají články do zpravodaje, tak by je mohli vkládat také na web. Tím by se to aktualizovalo, bylo by to barevnější a bylo by tam více fotografií.

Dále probíhala diskuze o stránkách obce.

p. Švihová se omluvila a odešla v 19:34

 

Návrh usnesení:
Zastupitelstvo obce Butoves ukládá starostovi obci aktualizaci internetových stránek obce do 31. 12. 2023.

 

Výsledek hlasování: Pro 5 Proti - Zdrželi se 1 (p. Šviha)
Usnesení č. 22/Z5/2023 bylo schváleno.

 

Pan Zach představil návrh na umístění velkoplošné cedule s reklamou na obchod potravin z východního směru (od Kovače), aby si cyklisté všimli, že máme hospodu a mohou se tam zastavit na malé občerstvení (cyklistů v letním období projíždí hodně). Část tabule by byla klidně i s mazacím prostorem (nebo jiným možným měnícím povrchem) pro psaní informací a hlavně otevírací doby, aby šlo operativně měnit otevírací dobu podle ročního období a počasí. To samé bych klidně navrhoval i od směru Milíčevsi na autobusovou zastávku.

p. Šviha – informoval, že to konzultoval s p. Chudobou z Jednoty Nová Paka a ten s tím nesouhlasil, protože musí mít jednotný vzhled prodejen, aby mohli být v síti COOP, jezdí jim na to kontroly.

p. Zach – řekl, oni od nás chtějí 50 000 Kč za rok a nejsou schopní tam dát jednu ceduli? Mohli bychom ji dát do trávníku k dopravní značce STOP.

P. Šviha – uvedl, že Butovanka je jen jeden z podniků v obci a máme tu více podnikatelů. Jsme schopni všem, kteří budou chtít umístit reklamu, ji dát na obchod?

P. Kolář – uvedl, že hospoda je obecní.

p. Šviha – informoval, že Butovanku má pronajatou SDH Butoves.

p. Jiránek – řekl, že SDH Butoves je zřizován obcí.

p. Šviha – opět uvedl, že SDH Butoves je spolek, který není zřízen obcí.

p. Zach – řekl, že SDH Butoves vypoví smlouvu a starosta ať to „pronajme komu chce“.

p. Kolář – navrhuje projednat to příště. Uvedl, že se chystá rekonstrukce Butovanky, která bude stát hodně financí a bylo by dobré na Butovanku upozornit kolem jedoucí cyklisty.

 

P. Šviha – informoval o průběhu vyřizování příspěvku na energie, požádalo si již 170 osob a vyplaceno bylo 158 500 Kč.

 

P. Šviha – přednesl žádost p. Sirůčové ohledně WC budky u nádrže, protože ji návštěvníci chodí znečišťovat zahradu. Pronájem od WC servis stojí 2 400 Kč/měsíc, včetně dovozu, přívozu a čištění jednou za 14 dní. Za dva měsíce prázdnin by to bylo 4 800 Kč bez DPH.

Proběhla diskuze k tématu WC, zastupitelé se shodli na objednání WC na dobu letních prázdnit.

 

P. Šviha – informoval o ukončení stavby chodník, proběhlo geodetické zaměření a nyní získávám dokumenty pro kolaudaci.

 

 

P. Jiránek – se zeptal, jak byly realizované termínované vklady.

p. Šviha – odpověděl, že tak jak psal v emailu.

 

p. Jiránek – se ptal na splnění úkolu uzavřít spor s firmou Profesionálové.

p. Šviha – odpověděl, žádali jsme je o schůzku, navrhli jsme několik termínů, ale odpověděli nám, že se jim to nehodí a navrhnou jiný termín. To neučinili, urgoval jsem to, navrhli termín 30. 6. a 3. 7. 2023. Odpověděl jsem, že oba tyto termíny mohu a i náš právník. Zatím neodpověděli.

p. Jiránek – odpověděl, že stále tedy není nic nového, jen že bude schůzka.

 

 

p. Jiránek – uvedl, protože nepřesvědčil zastupitele o tom, jak to funguje nyní, jak je to špatně a je to neekonomické. Celý svůj profesní život se zabývá tím, že hlídá firmám jejich finance a hospodaření. Řešil to už na prvním zastupitelstvu, kde se to odhlasovalo, s tím, že když to nebude fungovat, tak se to změní. Procházel si body, které starosta řekl, že bude realizovat jako starosta uvolněný, samozřejmě něco nejde udělat hned, ale jsou tam věci, které lze zrealizovat ihned bez dalších nákladů. Prošel si tabulky, které posílá starosta, že realizuje a potvrdil si svůj názor. Je to špatné a nehospodárné, vyhazujeme peníze obce a zbytečně obec zatěžujeme výdaji. Tyto věci by se dali zajistit efektivněji a levněni. Neumí si představit, že by se měl nadále na tomto podílet a nechce s tím být spojovaný. Lidem to nic nepřineslo, nic navíc, výdaj je to enormní. Nevidí nic ani jako zastupitel ve formě jiného přístupu k řízení chodu zastupitelstva, tak, aby to dávalo smysl. Nevidí to ani jako občan Butovse. Obec běží úplně stejně, tak jak běžela předtím, pouze za více peněz. Proto se rozhodl rezignovat k dnešnímu dni na mandát zastupitele.

p. Jiránek – přečetl svou rezignaci. Podle § 55 odst. 2 písmena b) zákona č. 491/2001 Sb., o volbách do zastupitelstev obcí. Já níže podepsaný Ing. Zbyněk Jiránek, tímto rezignuji na mandát zastupitele obce Butoves. Důvodem rezignace je: Nesouhlas s koncepcí výkonu funkce starosty obce jako uvolněného. Tento způsob výkonu funkce starosty neúměrně zvyšuje výdaje obce. Růst výdajů není adekvátní tomu, jaký má výkon funkce uvolněného starosty přínos pro obyvatele obce. Nesouhlas se způsoby a metodou řízení obce p. B. Švihou.

p. Jiránek – uvedl, že mu to nedává smysl, aby dále byl v zastupitelstvu. P. Šviha si to dělá, jak chce. Návrh co měl na energetického manažera se změnil na úplně jiný. V obci to také není vidět. Nebylo to vidět v zimě, když se vyhrnoval sníh a není to vidět ani teď. Co se týče údržby obce, nevidí rozdíl, jak to dělal p. Mydlář a jak to dělá p. Šviha. Jen taková drobnost, která nevyžaduje žádné extra úsilí, vyhrnuje se sníh ze silnice a na stejnou stranu z chodníku. Když jel vynést plasty, tak musel přeskakovat sníh.

p. Nyčová – poděkovala p. Jiránkovi za práci v zastupitelstvu. Myslí si, že se zastupitelé snažili respektovat jeho názory.

p. Šviha – poděkoval také p. Jiránkovi a uvedl, že ne vždy se shodli, ale často přišel p Jiránek s jiným nápadem, který byl dobrý.

 

Předsedající 5. schůzi zastupitelstva ukončil v 19:53. hod.


Přílohy zápisu:

 

1) Prezenční listina
2) Zřizovací listina JSDH Butoves
3) Smlouva o poskytnutí dotace TJ Butoves
4) Smlouva o poskytnutí dotace SDH Butoves
5) Smlouva o poskytnutí dotace Jednota Nová Paka
6) Smlouva o spolupráci EKO-KOM
7) Smlouva o dotaci Královéhradecký kraj
8) Smlouva o dílo MEK
9) Strategické plán 2023-2028
10) Rozpočtové opatření č. 3/2023
11) Darovací smlouva hospic Duha

 

Zápis byl vyhotoven dne: 13. 6. 2023

 

Zapisovatel: Jitka Švihová

 

Ověřovatelé: Iveta Nyčová 

 

Bohumil Zach 

 

Starosta: Bob Šviha